Przepisy na sałatki

Deser z truskawek

Składniki:
10 dag czekolady mlecznej
25 dag truskawek
25 dag śmietanki kremówki 30%
9 biszkoptów podłużnych
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Kilka kawałków czekolady zostawić do dekoracji, a resztę rozpuścić w kąpieli wodnej. Umyte i osuszone truskawki (6 truskawek zostawić na dekorację deseru) rozgnieść i zmiksować. Dodać połowę śmietanki i ponownie zmiksować. Boki wysokich pucharków wyłożyć podłużnymi biszkoptami (po 3 biszkopty do każdego pucharka). Biszkopty polać rozpuszczoną czekoladą, a na czekoladę wlać zmiksowane truskawki ze śmietaną. Pozostałą śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i jeszcze przez chwilę ubijać. Następnie wierzch pucharków ozdobić ubitą śmietanką, dwoma całymi truskawkami i posypać startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą. Deser z truskawek schłodzić w lodówce. Podawać tego samego dnia. Porcja na 3 pucharki.

Przepis ze strony http://www.salatkowo.pl